SMO LJUDJE RES ŽRTVE OKOLIŠČIN?

(Odkrij svoje skrite vire za psihološko ravnotežje)

Ali res dogajanja in vedenja drugih okoli nas  določajo naše počutje, razpoloženje, čustvovanje?  V zadnjem času smo, zdi se, še bolj pogosto soočeni z neugodnimi okoliščinami v povezavi z aktualnimi dogajanji, ki so povezane z epidemijo Covid in ukrepi povezanimi s tem, ki nedvomno na nas vplivajo. Smo pa vendarle mi tisti, ki tako vedenju drugih, kot tudi takim okoliščinam pripisujemo tak ali drugačen pomen.

Človek je proaktiven, ves čas smo naravnani tako, da poskušamo uravnovešati svoje življenje na način, da bi bili zadovoljni, srečni. Če razumemo, da smo »sami svoje sreče kovač«, ker smo pravzaprav mi tisti, ki okoliščinam in vedenju drugih pripisujemo nek pomen, potem imamo pri tem veliko več možnosti, da najdemo za nas načine, da bomo bolj zadovoljni in srečni. Poznamo pravzaprav veliko primerov ljudi, ki so tudi znotraj zelo neugodnih okoliščin, našli zase način, da se z njimi uskladijo (npr. tudi ljudje soočeni s hudimi boleznimi, invalidnostjo,….). Smo pripravljeni na spremembe v svojem življenju in  pri sebi, ko se okoliščine spremenijo? Smo, če razumemo, da smo mi tisti, od katerih je odvisno, kako se bomo počutili in ne od drugih. Če razumemo, da ni vedenje drugih, da ni izpolnjevanje ali neizpolnjevanje naših pričakovanj tisto, kar povzroča pri nas stisko, jezo, žalost, razočaranje, nemoč. Če razumemo, da niso drugi odgovorni za to, kako se mi počutimo. Seveda to terja od nas nove razmisleke, spreminjanje ustaljenih, ponavadi zelo konkretnih predstav o tem, kako naj bi živeli.  Gre predvsem za opuščanje pričakovanj, da se bodo drugi ali okoliščine spremenile. S slednjim se  namreč iz proaktivnih bitij, kar v osnovi smo, spreminjamo v nemočne žrtve okoliščin in drugih, pri čemer se počutimo, da smo v stalnem stresu, da smo izčrpali vse svoje možnosti, da smo nesrečni. Resnica pa je pravzaprav ta, da se svojega največjega potenciala, da se soočamo in uravnavamo svoje življenje znotraj vsake okoliščine, niti ne zavedamo. Da ob vsem tem pozabimo, da lahko uravnavamo sebe, svoje izbire, svoje vedenje na način, da smo bolj zadovoljni.

Bi se radi tega naučili? Bi radi bili »sami svoje sreče kovač«? Bi se radi tudi v manj ugodnih okoliščinah bolje počutili? Bi radi razumeli, kako si lahko ustvarite življenje, ki bo bolj zadovoljujoče, srečno, povezano z drugimi?

Psihoterapevti realitetne terapije načrtujemo oblikovanje različnih skupin znotraj katerih boste lahko raziskovali svoje odnose – partnerske, z  otroki, v družinah, na delu, ob soočanju z drugimi neugodnimi okoliščinami in spremembami v življenju in se učili živeti bolj srečno, zadovoljno in izpolnjeno. Kontaktirate nas lahko na: psihoterapija.info@gmail.com z oznako ‘Realitetna terapija’

Pripravila: Darka Verbič, psihoterapevtka realitetne terapije